Jadłospis opracowany przez psychodietetyk Paulinę Dobrowolską dietetyk dla mam i dzieci ,dla cateringu BIAŁA WILCZYCA.
JADŁOSPIS PODSTAWOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
PRZEKĄSKA |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 03-03-2024 762 kcal |
Płatki jaglane na mleku z żurawiną 150g, chleb mieszany 30g, ,masło 3g, szynka drobiowa - wyr. wł. 15g, pomidor 20g, herbata owocowa bez cukru 150ml (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Żurek z kiełbaską i ziemniakami 200g(pszenica, seler) Kurczak z ryżem i warzywami w sosie słodko kwaśnym 180g (seler, soja) Kompot wieloowocowy 150ml |
Koktajl szarlotkowy z płatkami owsianymi na maślance 80g, wafelek ryżowy 1 szt, woda (owies, mleko) |
WTOREK 04-03-2024 846 kcal |
Chleb mieszany 30g z masłem 3g, serek naturalny bieluch 15g, powidła śliwkowe 7g, kakao na mleku 150g (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa ogórkowa zabielana z makaronem 200g (pszenica, mleko, seler) Polędwiczki drobiowe, ziemniaki, pieczone buraczki i dynia 50g,80g,50g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Domowy chlebek bananowy 40g, jabłko ½ szt, herbatka owocowa bez cukru 150 ml(pszenica, jaja, mleko) |
ŚRODA 05-03-2024 803 kcal |
Płatki kukurydziane na mleku 150g, chleb mieszany 30g z masłem 3g, jajecznica z masełkiem 25g, ogórek 20g, woda (pszenica, żyto, mleko, jaja) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Krem z soczewicy i pomidorów z grzankami 200g (pszenica, seler) Naleśniki bez cukru z twarożkiem waniliowym i pieczoną gruszką 180g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Bułeczka wieloziarnista 30g, masło 3g, pasta brokułowa 20g, papryka 20g, herbatka z lipy bez cukru 150ml (pszenica, mleko) |
CZWARTEK 06-03-2024
719 kcal |
Chleb mieszany 30g, masło 3g, pasta twarożkowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką 30g, sałata 3g, kawa zbożowa z mlekiem (pszenica, żyto, jęczmień, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa jarzynowa z ziemniakami 200g (seler) Chilli con carne wieprzowo-wołowe z pomidorami, kukurydzą i fasolą, kasza bulgur 120g, 50g (pszenica) Kompot wieloowocowy 150ml |
Pizzerinka z szynką i serem 50g papryka 15g, herbata rumianek bez cukru 150ml (pszenica, jaja, mleko) |
PIĄTEK 07-03-2024 819 kcal |
Pudding ryżowy na mleku z jabłkiem i cynamonem 150g, chleb mieszany 30g, masło 3g, ser żółty 15g, ogórek kiszony 20g, woda (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Krupnik jęczmienny 200g (jęczmień, seler) Pieczona miruna w panierce, ziemniaki, mini marchewka z oliwą 80g, 80g, 50g (pszenica, jaja, mleko, ryba - miruna) Kompot wieloowocowy 150ml |
Domowe owsiane muffinki z owocami - wypiek wł. 40g, gruszka ½ szt , herbatka owocowa bez cukru 150ml (pszenica, jaja, mleko) |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220). Menu opracowała Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu. Szczegółowy wykaz składników jest dostępny w placówce. |
JADŁOSPIS PODSTAWOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
PRZEKĄSKA |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 10-03-2024 619 kcal |
Płatki owsiane na mleku 150g, chleb mieszany 30g, masło 3g, szynka z pieczonego indyka - wyr. wł. 15g, pomidor 20g, woda (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Wiosenna zupa z kapustą 200g (seler) Gulasz wołowy z papryką, kasza pęczak jęczmienny, ogórek kiszony 50g+30ml, 80g,50g (jęczmień, seler) Kompot wieloowocowy 150ml |
Domowy jogurt jagodowy 80g, herbatniki 10g, herbatka rumiankowa bez cukru 150ml (pszenica, jaja, mleko) |
WTOREK 11-03-2024 714 kcal |
Chleb mieszany 30g, masło 3g, twarożek czekoladowy 20g, banan 30g, kawa zbożowa z mlekiem (pszenica, żyto, jęczmień, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Rosół z makaronem 200g (pszenica, jaja, seler) Schab w sosie własnym, ziemniaki, brokuł z pary z oliwą 50g, 80g, 50g (mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Domowe racuszki bez cukru z jabłkiem i sosem waniliowym 60g, herbatka owocowa bez cukru 150ml (pszenica, jaja, mleko) |
ŚRODA 12-03-2024 906 kcal |
Chleb mieszany 30g, masło 3g, domowy pasztet mięsno - warzywny - wyr. wł. 15g, ogórek kiszony 20g, bawarka z mlekiem bez cukru (pszenica, żyto, jaja, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa z fasolki szparagowej zabielana z zacierką 200g (pszenica, jaja, mleko, seler) Spaghetti bolognese z mięskiem cielęco - drobiowym, kalafior z pary z oliwą z oliwek 160g, 50g (pszenica, seler) Kompot wieloowocowy 150ml |
Galaretka owocowo - jogurtowa 80g, chrupki kukurydziane do rączki 3g, woda (-) |
CZWARTEK 13-03-2024
836 kcal |
Płatki ryżowe na mleku 150g, chleb mieszany 30g, masło 3g, szynka z pieca - wyr. wł. 15g, ogórek 20g, herbata z lipy bez cukry 150ml (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Barszcz czerwony zabielany z ziemniaczkami 200g (mleko, seler) Pierogi z mięskiem wieprzowo - wołowym polane masełkiem, fasolka szparagowa z bułką tartą 90g, 50g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Chleb słonecznikowy 3g, masło 3g, pasta drobiowa z pieczonymi warzywami 20g, rzodkiewka 20g, herbatka z lipy bez cukru 150ml (pszenica, żyto, mleko) |
PIĄTEK 14-03-2024 768 kcal |
Płatki kukurydziane na mleku 150g, chleb mieszany 30g z masłem 3g, ser żółty 15g, papryka 20g, herbata owocowa bez cukru 150ml (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Krem z dynii z groszkiem ptysiowym 200g (pszenica, jaja, seler) Łosoś w sosie szpinakowo - śmietanowym, ryż na sypko, marchewka pieczona 50g, 80g, 50g (mleko, ryba - łosoś) Kompot wieloowocowy 150ml |
Domowe ciasto marchewkowe 40g, gruszka ½ szt, herbatka rumiankowa bez cukru 150ml (pszenica, jaja, mleko) |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220). Menu opracowała Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu. Szczegółowy wykaz składników jest dostępny w placówce. |
JADŁOSPIS PODSTAWOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
PRZEKĄSKA |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 17-03-2024 766 kcal |
Płatki jaglane na mleku 150g, chleb mieszany 30g masło 3g, szynka z indyka 15g, ogórek 20g, herbata owocowa bez cukru 150ml (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa z grochu łuskanego z ziemniaczkami 200g (seler) Makaron z białym serem i prażonym jabłkiem z cynamonem 180g (pszenica, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Chleb mieszany 30g, masło 3g, pasta z tuńczykiem 20g, pomidor 20g, herbata rumiankowa bez cukru 150ml (pszenica, żyto, mleko, ryba - tuńczyk) |
WTOREK 18-03-2024 750 kcal |
Chleb mieszany 30g z masłem 3g, ser żółty 20g, papryka 20g, kawa zbożowa z mlekiem (pszenica, jęczmień , żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa ziemniaczana 200g (seler) Fileciki drobiowe w sosie pomidorowym, kasza jaglana perłowy, kalafior, cukinia z pary z oliwą z oliwek 50g+30g, 80g, 50g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Koktajl bananowo - jagodowy 80g, biszkopty 10g, woda (mleko, pszenica, jaja) |
ŚRODA 19-03-2024 756 kcal |
Płatki kukurydziane na mleku 150g, bułka wieloziarnista 30g z masłem 3g, pasta jajeczna ze szczypiorkiem 15g, rzodkiewka 20g herbata rumiankowa bez cukru 150ml (pszenica, żyto, mleko, jaja) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Krupnik jęczmienny 200g (jęczmień, seler) Sznycelek wieprzowy z pieca, ziemniaczki z koperkiem, brukselka gotowana 50g, 80g, 50g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Deserek waniliowo - kakaowy z serka homogenizowanego bez cukru 80g, jabłko ½ szt , woda (pszenica, jaja, mleko) |
CZWARTEK 20-03-2024 608 kcal |
Chleb mieszany 30g z masłem 3g, twarożek 20g, dżem 100% owocowy 10g, gruszka 1/3 szt, kakao na mleku (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa pomidorowa zabielana z makaronem 200g (pszenica, mleko, seler) Kaszotto z kurczakiem, dynią, porem i serem 180g (jęczmień, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Domowy kisiel z owocami 80g, domowa chałka 20g z masłem 3g, woda (pszenica, jaja, mleko) |
PIĄTEK 21-03-2024 686 kcal |
Ryż na mleku 150g, chleb mieszany 30g z masłem 3g, domowy hummus 20g, papryka 20g, herbata z lipy bez cukru 150ml (pszenica, żyto, sezam, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa jarzynowa z zacierką 200g (pszenica, jaja, seler) Klopsiki rybne z dorsza w sosie koperkowym, ziemniaczki, fasolka szparagowa z bułką tartą 50g, 80g, 50g (pszenica, jaja, mleko, ryba-dorsz) Kompot wieloowocowy 150ml |
Domowe muffinki jogurtowe na mące orkiszowej 80g, gruszka ½ szt, herbatka owocowa bez cukru 150ml (pszenica, jaja, mleko) |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220). Menu opracowała Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu. Szczegółowy wykaz składników jest dostępny w placówce. |
JADŁOSPIS PODSTAWOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
PRZEKĄSKA |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 24-03-2024 713 kcal |
Płatki jęczmienne na mleku 150g, chleb mieszany 30g masło 3g, szynka wiejska 15g, rzodkiewka 20g, herbata z lipy bez cukru 150ml (pszenica, żyto, jęczmień, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa kalafiorowa z makaronem 200g(pszenica, seler) Kasza pęczak z sosem warzywno - mięsnym z dodatkiem cielęcinki, ogórek kiszony 180g, 60g (jęczmień, seler) Kompot wieloowocowy 150ml |
Jogurt truskawkowy z siemieniem lnianym 80g, chrupki kukurydziane 3g, woda (mleko) |
WTOREK 25-03-2024 695 kcal |
Chleb mieszany 30g masło 3g, jajo gotowane 25g, ogórek 20g, kawa zbożowa na mleku (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Zupa koperkowa z ryżem 200g (seler) Łazanki z cielęcinką i indykiem, kapustą i warzywami 180g Kompot wieloowocowy 150ml |
Weka 30g, serek bieluch 15g, dżem owocowy 100% 7g, banan ½ szt, , herbatka z lipy bez cukru 150ml (pszenica, mleko) |
ŚRODA 26-03-2024 892 kcal |
Płatki jaglane na mleku 150g, chleb mieszany 30g masło 3g, domowy schab pieczony w ziołach - wyr. wł. 15g, pomidor 20g, herbata owocowa bez cukru 150ml (pszenica, żyto, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Rosół z makaronem 200g (pszenica, jaja, seler) Kotlet drobiowy, ziemniaczki, pieczone buraczki, seler, pietruszka 50g,80g,50g (pszenica, gorczyca, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Domowe ciasto jogurtowe z owocami 40g, woda (pszenica, jaja, mleko) |
CZWARTEK 27-03-2024
776 kcal |
Bułka wieloziarnista 30g masło 3g, domowy pasztet mięsno - warzywny z suszoną śliwką 30g, ogórek kiszony 20g, herbatka bawarka z mlekiem (pszenica, żyto, jaja, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Barszcz biały z ziemniaczkami 200g(pszenica, mleko, seler) Gołąbki bez zawijania z ryżem w sosie pomidorowym, brokuł gotowany z oliwą z oliwek 50g + 50ml,80g,50g (-) Kompot wieloowocowy 150ml |
Budyń waniliowy z musem jagodowym 80g, gruszka ½ szt, woda (pszenica, mleko) |
PIĄTEK 28-03-2024 724 kcal |
Płatki owsiane na mleku 150g, chleb mieszany 30g, masło 3g, ser żółty 15g, papryka 20g, herbata rumiankowa bez cukru 150ml (pszenica, żyto, owies, mleko) |
Owoc / warzywo sezonowe 50g |
Krem z brokuła z grzankami ziołowymi 200g(pszenica, seler) Pierogi ruskie z masełkiem, cukinia, marchew, kalafior z pary z oliwą 90g, 50g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 150ml |
Chleb mieszany 30g, masło 3g, pasta rybna z makrelą 20g, ogórek kiszony 20g, herbatka owocowa bez cukru 150 ml(pszenica, mleko, ryba - makrela) |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220). Menu opracowała Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu. Szczegółowy wykaz składników jest dostępny w placówce. |
“Kiedy śmieje się dziecko śmieje się cały świat"
32-010 Wysiołek Luborzycki
ul. Szkolna 1